Fantasifull Umeå-vision ska locka unga

Ett omvälvande förslag för Umeå centrum kallat Nordic Light - presenterades idag av ett ungt gäng forskare. Visionen innehåller en gigantisk snowboardramp och en vattenmolekyl-formad byggnad för nattliv på Rådhustorget - och gruppen vill marknadsföra Umeå som en attraktiv stad för unga.

Sara Maria Lindblad, etnolog vid Umeå universitet har redan skapat ett konsultföretag kring utvecklingen av Umeå tillsammans med forskarkamrater som tvärvetenskapligt har tänkt - och undersökt - vad en utveckling av Umeå skall vara. Det handlar om upplevelse med vinterprofil, anser de.

Förslaget är finansierat av statliga och privata finansiärer, och syftar till att göra Umeå stad till en attraktion för unga.

Det Umeå har är bl.a. goda kommunikationer, ett bra näringsliv, en ung befolkning - den yngsta av alla universitetsstäder och genomsnittsåldern är fyra år yngre än snittet för Sverige.

Ritat har ett schweiziskt arkitektkontor gjort. Förslaget innebär en byggnad som från 24 meters höjd vid Järnvägstorget löper hela Rådhusesplanaden ner, med en snowboardramp ovanpå vintertid som förvandlas till vattenrutsch med pool i slutändan sommartid. I byggnaden finns TV-studio, företagskontor, videospelshallar, butiker, barer. Där Rådhuset ligger idag skall en byggnad utformad som en vattenmolekyl med världens största bastu, diskotek och en nattklubb i fyra våningar.

Rådhuset - nej det skall inte rivas utan flyttas till Gammlia, och där kan man utveckla ett kulturområde i stil med Gamla stan i Stockholm...

Medias intresse är ett av målen - world cup i snowboard, MTV osv osv ser man framför sig. Och nyhetsrapportering som här och nu. Men är det verkligen ett möjligt förslag?
- Jag tror definitivt att det är trovärdigt, om vi ser till hur andra städer i Europa ser ut och hur utvecklingen går framåt, säger Sara Maria Lindblad.
- Det här är en vision och vi tror att det här är vad Umeå behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".