1 av 3
Underreden till skoterpulkor redo för leverans till ett privat företag. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 3
Lars-Olof Åström, enhetschef för Viva resurs. Foto:Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
3 av 3
TIPS FRÅN RADIOLEAKS

Kommunens tillverkning av pulkor kan vara konkurrens mot företag

2:10 min

Umeå kommun har börjat tillverka pulkor för snöskotrar. Men att en kommun tillverkar och säljer produkter kan vara ett brott mot konkurrenslagen.

Det svetsas för fullt på Viva resurs som är umeå kommuns verksamhet för människor som står långt ifrån den vanliga arbetsmarknaden. Underreden till skoterpulkor ligger staplade på hög, redo för leverans till det privata företag som beställt jobbet. Umeå kommun har fått en beställning på mellan 100 och 150 skoterpulksunderreden. Konkurrensverket vill inte uttala sig om enskilda fall som myndigheten inte utrett. Men det finns en tumregel.

– Är det en verksamhet där det finns en fungerande marknad så ska kommunen som huvudregel inte ge sig in på den marknaden. En kommun konkurrerar ju på helt andra villkor än vad privata aktörer gör, säger Angelo Skog sakkunnig jurist på konkurrensverket.

Magdalena Martinsson

magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista