robertsfors

Västerbotten med bland finalisterna i pophistorien på kartan

Det populärkulturella programmet PP3 i P3 samlade förra veckan in pophistoriska händelser på en karta över Sverige. En jury har nu utsett de bästa platserna och Robertsfors är en av de tio finalisterna. Slutomröstningen börjar på fredag och är öppen till och med måndag.

Tio finalister utan inbördes ordning

Sundstaskolans aula i Karlstad
The Beatles gör sin första spelning utanför Storbritannien och Tyskland den 25 oktober 1963. Som förband till Sven-Ingvars.

Sigurdsvägen 11 i Bromma
Bob Marley tillbringar större delen av 1971 i en villa i Bromma för att komponera filmmusik. Han vantrivs och fryser, men lär Janne Schaffer att spela reggae.

Cheiron-studion i Stockholm
Denniz Pop och Max Martin skriver och producerar världshits med Ace of Base, Backstreet Boys, Britney Spears, med flera.

Klippans kulturhus
Brittiska punkbandet The Stranglers uppträder för en handfull lokala punkare. Men scenen stormas av argsinta raggare och Stranglers flyr ut bakvägen, över en potatisåker och hem till England. De hämnas senare med låten "Sverige (All quiet on the Eastern front)".

Finnboda varv i Stockholm
Raveklubben Docklands anordnas under senare halvan av 90-talet. Kidsen vallfärdar och polisen spanar. Prominenta gäster är bland andra Vänsterpartiets förra partiledare Gudrun Schyman.

Viskansparken
1975 ska bandet The Runaways med Joan Jett i spetsen spela i lilla Viskan. Men bandets manager kräver ett "mixertorn" och när något sådant inte finns bajsar han i en tratt, håller den framför näsan på arrangören med orden "feel the smell of arizona 75" och häller sedan bajset på en trappa. Arrangören blir galen, kör ut hela gänget och ställer in spelningen. (Men Lill-Babs, som är bokad samma kväll låter sig inte avskräckas.)

Sjöängsskolan i Askersund
På 60-talet är poporkestern The Shanes i stan och bor på hotell. I närheten ligger traktens skola och vid morgonsamlingen infinner sig inga elever - alla hänger nämligen utanför hotellet för att få en skymt av popidolerna. Istället för att bli arg bjuder rektorn in bandet för att spela på skolan - vilket de också gör.

Robertsfors
Hemort för rockgiganterna Sahara Hotnights. Här har även Frida Hyvönen en gång fastnat med en purjolök i bandet i en mataffärskassa.

Jazzhuset i Göteborg
Ett gäng skojare går under slutet av 90-talet på en konsert med Soundtrack of our Lives utklädda till sjömän. En av dem tar sig upp på scenen och körar i en mikrofon nästan hela konserten utan att bli upptäckt. Någon smart människa kommer sedan på idén att låna ut en av sjömanskostymerna till Håkan Hellström, som precis ska släppa sitt debutalbum.

Vägen mellan Orminge och Stockholm
Markoolio rappar på bussen på väg in till stan och blir upptäckt.