TIPS FRÅN LYSSNARNA

Svårt att få hjälp med företagsregler på annat språk

1:48 min

Kommuner i Västerbotten ska ge hjälp till företagare - genom att lotsas dem genom djungeln av krångliga regler. Men om man inte förstår svenska är det är svårt att få veta vad som gäller, enligt lyssnarnas tips. Vad har du för erfarenheter av att få hjälp på ditt språk? Skriv din kommentar här!

Lyssnare har berättat för P4 att det är svårt att få viktig information från kommunen, på sitt modersmål, när det gäller regler som företagar ska följa.

Statliga Almi hjälper företag och driver bland annat ett delprojekt där man specifikt ger rådgivning till företagare med utländsk bakgrund. De får ofta frågor som grundar sig i att man inte förstår den information som krävs, på grund av språkbarriären.

– Vi får ofta frågor om de frågor som kommunerna är ansvariga för. Om man ska starta en restaurang behöver man livsmedelstillstånd och det är kommunen som är ansvarig för det. Då undrar man hur man ska gå till väga och informationen kanske inte finns på, till exempel, arabiska på kommunens hemsida, berättar Henning Wüst, rådgivare vid Almi, som arbetar med företagare med utländsk bakgrund.

Ett publiktips ledde till denna nyhet

Du vet massor av saker som vi inte vet. Alltså kan du hjälpa oss att skapa bättre nyheter.
Gå med i vårt publiknätverk och ta chansen att bidra med dina erfarenheter och kunskaper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.