Therese Edlund och Robert Edlund kommer att dela lika på föräldraledigheten för sitt kommande barn. Foto: Maria Johansson/ Sveriges Radio

Det lönar sig att dela lika på föräldraledigheten

"Det kändes självklart att dela lika"
1:21 min

I Västerbotten delar knappt en femtedel av alla familjer lika på föräldraledigheten. Ofta är det kvinnan i familjen som tjänar minst och stannar hemma längst. Men nu visar en undersökning som Försäkringskassan gjort på beställning av Dagens Nyheter att det lönar sig att dela lika på föräldrapenningen trots inkomstskillnader.

Försäkringskassan tittat närmare på är hur skattesystemet påverkar föräldraförsäkringen. I ett av exemplen tjänade mannen runt 25 000 kronor i månaden och kvinnan ungefär 6000 kronor mindre. I den ena uträkningen stannade föräldrarna hemma i sex månader och i den andra stannade kvinnan hemma i tio månader och mannen i två. Det visade det sig att trots inkomstskillnaden så tjänade familjen i slutändan på att dela lika på föräldraledigheten. I exemlet räknades jämnställdhetsbonusen på 12 000 kronor in som man får om man delar lika på föräldraledigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".