UTBILDNING

Umeå universitet ställer sig kritiska mot regeringsförslag om stiftelseägda lärosäten

1:42 min

Umeå universitet ställer sig kritiska mot regeringens förslag om möjligheten att förvandla högskolor och universitet till privata stiftelser. Lärsosäten och andra berörda parter har fått tycka till om regeringens förslag och idag går tiden ut för att lämna in sina synpunkter. Efter att ha analyserat förslaget finns det allt för många frågetecken för att göra en så stor förändring, menar Umeå universitet.

Regeringens förslag om att öppna upp för att statliga lärosäten ska kunna bli privata stiftelser kom i somras och skapade debatt. Bra, tycker vissa - då får universiteten mer makt att själva bestämma över sin verksamhet istället för att staten gör det. Dåligt tycker andra och menar att det är svårt att se dom långsiktiga konsekvenserna.

Vid Umeå universitet ser man positivt på att förslaget vill ge landets lärosäten mer eget inflytande över sina verksamheter. Men det finns fortfarande för många frågetecken kring konsekvenserna av att bli ägda av en stiftelse för att man ska stödja förslaget.

-- När något väl har blivit en stiftelse är det väldigt svårt att förändra den verksamhetsformen. Av den anledningen är det relevant att ha en väldigt väl genomförd utredning i botten, innan man går över till att bli en stiftelse ,säger Linus Lundström som har analyserat förslaget och är ordförande för Umeå Studentkår.