Tips från publiken

Hur jämställt är landstinget? - Kvinnorna skriver dubbelt så många förslag

1:19 min

Kvinnliga landstingspolitiker är dubbelt så aktiva som sina manliga kollegor. Det framgår efter att Sveriges Radio Västerbotten räknat hur många förslag ledamöterna skrivit under senaste mandatperioden. Kvinnorna har skrivit två tredjedelar av alla interpellationer och motioner.

Kristdemokraten Birgitta Nordvall sitter och bläddrar igenom föredragningslistan för landstingsfullmäktiges sammanträde som börjar idag. En klar majoritet av de ställda interpellationerna är författade av kvinnor. Det här är ett talande exempel för hur kvinnorna har dominerat motions- och interpellationsskrivandet den senaste mandatperioden, säger Birgitta Nordvall.

– Jag tycker att det här är väldigt talande. Så här är det nästan varenda fullmäktige, säger hon.

En motion är när en ledamot lägger ett förslag och en interpellaltion är en fråga som ställs och går upp till debatt. Under den senaste mandatperioden har 2 tredjedelar av alla interpellationer och motioner författats av kvinnor. Oppositionens kvinnliga politiker har alltså varit dubbelt så aktiva som männen. Det framgår när P4 Västerbotten räknat i protokollen. En annan som reagerat på det här är folkpartisten Marianne Normark.

– Jag är inte alls förvånad, det här hade jag nästan kunnan säga redan innan ni räknat att kvinnor är flitigare.

Vad tror du att det här beror på?

– Jag tror att det beror på att kvinnor redan från början i politiken fått jobba sig oerhört hårt för att komma till den position där vi är. Och på nått sätt fortsätter vi, säger Marianne Normark.

Ett publiktips ledde till denna nyhet

Du vet massor av saker som vi inte vet. Alltså kan du hjälpa oss att skapa bättre nyheter.
Gå med i vårt publiknätverk och ta chansen att bidra med dina erfarenheter och kunskaper.

Mikaela Pallin

mikaela.pallin@sverigesradio.se
090-17 17 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.