Tips från publiken

P4:s granskning visar: Landstingspolitiker "sitter av tiden"

1:45 min

En grupp av länets landstingspolitiker gör ingenting. De är aldrig uppe i talarstolen och skriver aldrig motioner eller interpellationer. Det här är ett svek mot väljarna, säger folkpartisten Marianne Normark.

Vad betyder det här för demokratin? Skriv en kommentar!

Landstingspolitiker som mest "sitter av tiden" under en hel mandatperiod har fler än folkpartisten Marianne Normark reagerat på.

– Det finns många ledamöter som totalt sitter av fyra år, kliver aldrig upp i talarstolen och har aldrig någon ambition att göra något. Det känns ju förskräckligt och blir ju ett svek mot väljarna, säger hon.

Hos oppositionen är det en tredjedel av ledamöterna som hittills inte skrivit några egna motioner eller interpellationer.

Göran Hahlin anmälde sin första interpellation när landstingsfullmäktige samanträdde idag. Han har väntat eftersom han tycker att det finns andra sätt att påvekra på.

– Det finns andra sätt. Man kan fråga den det berör, eller gruppledaren har ofta svar. Därför har jag inte känt att det känts angeläget tidigare, säger han.

En del av ledamöterna som P4 västerbotten pratat med anger privata skäl, som familjesituationen eller hög arbetsbelastning.

Folkpartisten Marianne Normark ser det här som ett demokratiproblem.

– För medborgarna som har röstat fram sådana politiker måste det kännas som ett stort svek, säger Marianne Normark.

Att räka interpellationer och motioner är ett sätt att mäta aktiviteten hos oppositionspolitikerna. Men även bland majoriteten finns det många som aldrig går upp i talarstolen, men socialdemokratiske landstingsrådet Peter Olofsson går till sina partikamraters försvar.

– Jag tycker inte att vi ska ställa krav på att alla ska tala mycket, det är inte det som politik handlar om. För oss är det viktigt att vi företräder ett parti, sen är det några av oss som har en roll att föra fram det i fullmäktige och annat, säger Peter Olofsson.

Ett publiktips ledde till denna nyhet

Du vet massor av saker som vi inte vet. Alltså kan du hjälpa oss att skapa bättre nyheter.
Gå med i vårt publiknätverk och ta chansen att bidra med dina erfarenheter och kunskaper.

Mikaela Pallin

mikaela.pallin@sverigesradio.se
090-17 17 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.