Vägförslag genom friluftsområde oroar

Boende på Moröbacke bostadsområde är oroade över en ny planerad väg till det nya handelsområdet Solbacken. Om vägen blir verklighet kommer den att dras från Moröbacke bostadsområde via ett natur- och friluftsområde.

- Ja jag tittade ut genom köksfönstret och ser att de sätter ut pinnar och mäter upp vägen, antar jag, vi har nämligen ingen aning. Vi har inte fått någon information alls av kommunen, säger Åsa Nänzén, är en av dem som bor nära ett av de planerade vägalternativen.

Bostadsområdet Moröbacke ligger inte långt från Skellefteås nya handelsområde Solbacken. Och enligt Skellefteå Kommun så vill Skelleftebuss ha en direktförbindelse från Moröbackeområdet till det nya handelsområdet Solbacken, utan att behöva köra omvägen via E4:an.

Kommunen startade en utredning som ska visa om det är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att bygga vägen, och om den i så fall ska vara öppen enbart för bussar eller allmän trafik. Ett av alternativen är en parallellgata ute vid E4:an. De två övriga alternativen är en vägförbindelse via bostadsområdet Moröbacke med villor och daghem, och som fortsätter genom ett stort friluftsområde där det finns tre nybyggda fotbollsplaner för ungdomar.
- Det är ju som Moröbackes Hälsans stig, säger Åsa Nänzén, på dagarna går här massor av folk, det rids, många dagis är här uppe för sina friluftsaktiviteter. Så det är ju hemskt många människor som det berör.

- Vi har absolut inte bestämt om det ska bli någon eller inte, understryker Lars Hedquist, Skellefteå kommuns planeringschef.
- Det finns ju en översiktsplan som säger att det ska vara ett natur- och friluftsområde.
Men om man då bygger en ganska bred väg, är det då fortfarande ett friluftsområde?
- Ja den diskussionen får man väl ta då, beroende på vad som faller ut då av det här, säger Lars Hedquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".