Investeringstackor i guld från UBS och Boliden. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Gruvor - ger de jobb eller djävulskap?

0:31 min

Sverige har en av världens lägsta avgifter för gruvbrytning. Gruvorna ger jobb men kostar också i miljö. Att rena vattnet vid Blaikengruvan kostar till exempel en miljon i månaden.

Jobb eller miljö - vad är viktigast? Skriv en kommentar!

Sverige har en av världens lägsta avgifter för gruvbrytning. Världens gruvföretag rankar Sverige som det näst bästa landet att driva gruva i, både ekonomiskt och det är lätt att få miljötillstånd. Det visar en mätning som det oberoende forskningsinstitutet Fraser institutes har gjort.

Kritiker tycker att gruvor borde betala högre avgifter för att vara verksamma i Sverige. Särskilt eftersom miljökonsekvenserna kan vara höga. Blaikengruvan mellan Sorsele och Storuman gick i konkurs i fjol, i dag är gruvområdet så förorenat att det måste renas i flera år framöver.

Programmet Klotet i P1 sänder 13.35 idag reportage om gruvnäringen i Västerbotten och Sverige. Här hör du argument både för och mot gruvorna.

Delar av programmet kommer också höras i P4 Västerbotten under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista