Västerbottens län

Boliden lämnar garantier för sanering av Aitikgruvan

1:31 min

Tre olika bankgarantier till ett totalt belopp om 660 miljoner kronor är Bolidens ekonomiska säkerhet för att det ska bli uppstädat efter gruvdriften i Aitik i framtiden. Det har mark- och miljödomstolen godkänt.

Reporter Alexander Linder.
alexander.linder@sverigesradio.se

David Berggård, ansvarig för gruvfrågor i länsstyrelsen, tycker så här:

– Vi tycker att det är positivt att det nu finns en betryggande ekonomisk säkerhet för Boliden Aitikgruvan, säger David Berggård som är ansvarig för gruvfrågor i länsstyrelsen.

Det handlar om att det ska finnas pengar tillgängliga för att efterbehandla gruvområdet i framtiden, oavsett hur det går för gruvbolaget.

Miljödomstolen godkände för några år sedan att bolaget skulle få ha en säkerhet i form av så en kallad moderbolagsborgen, alltså att Boliden AB lämnar garanti för Boliden Mineral.

Men bland annat länsstyrelsen tyckte att det inte var en särskilt betryggade lösning. Domen överklagades och revs också upp.

Varken Naturvårdsverket eller länsstyrelsen överklagar den senaste domen, men båda myndigheterna har haft synpunkter.

– Vi har tyckt att det finns väl snäva tidsramar, säger David Berggård.

Bankerna kan säga upp bankgarantin och det måste ske minst sex månader i förväg. Samtidigt ska länsstyrelsen meddelas om det här.

David Granberg som är bolagsjurist i Boliden förklarar närmare.

– Då måste Boliden komma in med en ny garanti inom fem månader. Gör inte Boliden det så har länsstyrelsen en månad kvar för att ta pengarna i enlighet med den gamla bankgarantin. Då kan man behålla pengarna som säkerhet i stället. Som vi ser det är det ett vattentätt upplägg för länsstyrelsen, säger David Granberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista