Jakt- och fiskesamerna störst i opinionsundersökning

Jakt- och fiskesamerna går starkt framåt och är nu det största partiet i Sametinget opinionsmässigt med nästan en tredjedel av rösterna om det vore val i dag.

Den 15:e maj hålls val till Sametinget.

Idag är det Samelandspartiet som tillsammans med en grupp stödpartier har majoritet i Sametinget - men om valet var idag skulle detta ändras, enligt en opinionsundersökning som opions-företaget Skop på uppdrag av SR Sámi och SVT Sapmi.

Skop har under perioden 21 februari till 28 februari gjort en telefonundersökning med 1 015 personer ur sametingets röstlängd. I sametingets röstlängd finns totalt 7 179 personer.

En av frågorna var alltså vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag.

Jakt- och fiskesamerna går starkt framåt och är nu det största partiet med nästan en tredjedel av rösterna om det vore val i dag.

Samelandspartiet däremot har nästan halverat sitt stöd sedan omvalet 2001 och är i dag bara tredje största parti med 17 procent av väljarstödet - omkörda även av Skogssamerna som i dag stöds av 18 procent.

Ett annat parti som går framåt är Renägarförbundet som fördubblar sitt stöd och skulle nu få 12 procent av rösterna.

Även Min geaidnu ökar något medan partiet samerna får betecknas som undersökningen andra stora förlorare - de har tappat mer än hälften av sina väljare sedan omvalet 2001.

De tre småpartierna som har meddelat att de inte ställer upp i valet backar också och landspartiet svenska samer är störst av dessa med tre procents väljarstöd.

De här resultaten innebär att de nuvarande regeringspartierna med Samelandspartiet, Skogssamerna, Min geaidnu och Laahkoeh inte längre har egen majoritet i sametinget. De får drygt 42 procent av rösterna.

Skop har också frågat vilka enskilda politiker som väljarna har störst förtroende för och vem man vill se som styrelseordförande nästa mandatperiod.

Trots Samelandspartiets kräftgång så har väljarna överlägset störst förtroende för partiets ordförande Lars Anders Baer.

27 procent anser att har störst förtroende för Baer och 30 procent vill att han ska leda det politiska arbetet som sametingets styrelseordförande.

På andra plats när det gäller vem de tillfrågade ville se som styrelseordförande, alltså som regeringschef för Sametinget, kom sorselebon Håkan Jonsson, ordförande för jakt- och fiskesamerna - allt enligt opionsundersökarföretaget Skop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".