Gröna skyltar tror locka fler turister

Turismföretagare är glada över gårdagens besked att väg 45 ska bli europaväg. David Karlsson i Dorotea som driver turistbyrån är övertygad om att bilturismen kommer att öka längs 45:an.

Infrastrukturministern, Ulrica Messing, lovade igår att agera snabbt för att 45:an ska bli europaväg.
- Speciellt i Dorotea som är inkörsport till Lappland är europavägsstatusen väldigt viktig, säger David Karlsson.

David Karlsson är övertygad om att fler väljer 45:an när de gröna europavägsskyltarna kommer upp. Han jämför med E 14 som är ett starkt turiststråk genom Jämtland. Men vilka sträckor som måste rustas upp, hur det ska betalas, exakt när vägen kan bli europaväg eller vad den ska heta är ännu helt oklart. Om det ska bli E45 måste den bindas ihop den med befintliga E45:an mellan Göteborg och Gela i Italien.

Näringsdepartementet hoppas i alla fall kunna ge Vägverket direktiv redan i vår, där verket får utreda vad som måste göras för att vägen ska bli europaväg. 45:an sammanbinder våra 4 fjällkommuner. Standarden är ojämn och nyligen utpekade Motormännen 45:an som en trafikfarlig väg i en landsomfattande undersökning.

Utanför Storuman driver Lovisa Landström och hennes man turistanläggningen Nybyggarland. Hon säger att det finns dåliga vägavsnitt som hon hoppas blir upprustade nu.
- Men vägen är bättre än sitt rykte, och med europavägsstatus kommer den att locka över en del långfärdsturister från E4:an, säger Lovisa Landström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".