Hemtjänsten räcker inte till

Nu funderar politikerna i Umeå kommun på att frivilliga insatser ska få ta större plats i vården av de gamla. De gamla blir fler, och personalen i hemtjänsten räcker inte till. Folkpartiets kommunalråd tycker att fler frivilliga är en bra idé, medan vänsterpartiet säger nej.

Frivilligarbete förekommer ju redan till exempel i form av frivillighetscentralen som hjälper gamla och andra som behöver hjälp med sånt de har svårt att göra själva. Men nu diskuterar politikerna om Umeå kommun ska utvidga samarbetet med frivilligarbetande, organisationer men också enskilda.

- Vi som har lite tid över kanske kan hjälpa andra som har svårigheter att röra sig, säger Britt-Marie Lövgren (fp). Det kan bland annat handla om att hjälpa till med inköpen.

Olika berörda organisationer och förvaltningar har fått tycka till om det här. Av 27 inkomna remissvar så är det 2 som är helt emot tanken på volontära insatser. Handikapporganisationen DHR skriver att ”vi ogillar välgörenhetstänkandet”.

Det är också vad vänsterpartiets gruppledare i Umeå kommun, Eva Arvidsson säger.

- Om du fått rätt till hjälp ska du veta att det är en tjänst du får utförd. Det är en rättighet man har och inte något man behöver be om och ska vara tacksam för, säger Eva Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".