Mina Widding är en Widding och söker sina skrivarrötter. Foto: Helena Andersson
Umeåregionen

Umebor läser samma bok i jättebokcirkel 2014

7:31 min

Umeåregionen läser är ett projekt som under ett års tid vill samla alla läsare i Umeåtrakten kring en och samma bok. På lördag invigs årets projekt med romanen "Pigan och härligheten" av Umeåförfattaren Lars Widding. Han var Mina Widdings farfars bror och Mina, som själv skriver, gillar bokvalet.

"Pigan och härligheten" är första boken i Lars Widdings småstadskrönikan som omfattar fyra titlar och handlar om åren 1920-1945. I romanen fascineras den unga, fattiga inlandsflickan Ida Kristina Blomberg av Umeå, som hon ser som pampig och stor.

Lördag den 11 januari invigs läsprojektet på Västerbottens museum i Umeå då  skådespelaren Fillie Lyckow Widding, som var gift med Lars Widding 1987 - 1994 berättar om Lars Widding och läser ur årets bok Pigan och härligheten.

Här i P4 läser Mina Widding ett avsnitt ur romanen, och säger så här om fördelen med att läsa i en bokcirkel:

- Andra ser saker som man själv inte sett.

2013 var det boken "Brobyggarna" av fotografen och författaren Sune Jonsson som lästes. Och 2012 boken "Folke och Frida" av Frida Åslund som skrev tre självbiografiska böcker från barndomens Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista