Sápmi

Beteskrisen sprider sig

1:24 min

Den ovanligt varma vintern har medfört att renbeteskrisen nu sprider sig. Sammanlagt är det 13 samebyar, som hittills har sökt om katastrofstöd hos Sametinget.

Beteskrisen sträcker sig än så länge främst över Västerbotten, Jämtland och Norrbottens kustland samt mot Haparanda.

- Den här vintern som har varit nu, med en månads blida och töväder i omgångar, har ställt till det. Det här kan bli ett av de värre åren, som jag har varit ute i fält, säger  Sören Långberg som jobbar med Sametingets katastrofskadeskydd.

Sören Långberg berättar att dem åker ut i början på nästa vecka för att göra beteskontroller. Och även om dem inte har varit ute i fält ännu, så har de sina aningar:

- Det här bådar inte gott. Vi får se när vi kommer ut, men med tanke på den information som vi har fått från dem som är ute i fält, så ser det inte bra ut. Det här kan nog bli ett väldigt besvärligt år.

Tror du att det här också kommer att drabba norra Norrbotten?
- Vi har fått signaler upp emot Haparanda, och inlandet vid Älvsbyn och Jokkmokk kommer nog också få sina slängar av det. Däremot har vi inte hört så mycket från inlandet.

För att få katastrofstöd från Sametinget måste ett utfodringsbehov på minst 60 dagar finnas. Bidrag lämnas i efterskott med högst hälften av kostnaderna. Enligt Sören Långberg så kan utfodring vara den enda räddningen för de drabbade byarna.

- Man hör av diskussionerna från killarna ute i fält, att nu är uppgivenhet. Nu är det inte roligt längre, säger Sören Långberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista