Patric Blomstedt under en operation. Foto: Västerbottens läns landsting.
Umeå

Personalbrist ger färre vårdplatser

1:20 min

Kirurgavdelningen på Norrlands universitetssjukhus har sedan i somras haft färre vårdplatser än tidigare. Det har lett till överbeläggningar och patienter har oftare placerats på en annan vårdavdelning.

Vissa patienter har även skickats till andra sjukhus för operationer som inte kan vänta. Torbjörn Myrnäs som är verksamhetschef på kirurgcentrum berättar att den överbelastade avdelningen också har inneburit problem för personalen.
– Det är ju oundvikligt att det blir jobbigare och tyngre när det är på det här sättet. Det tycker man förtsås inte är roligt att inte kunna ta hand om alla patienter som dem skulle behöva egentligen och sedan blir ju tyngden på avdelningen ju större.

Enda orsaken till de färre vårdplatserna är att det varit brist på sjuksköterskor, men att det skulle ha med lönesättningen att göra tror han inte.
– Det finns säkert flera orsaker till det, bland annat har vi en del som åkt til Norge och jobbat, en del jobbar i kommunen sedan finns det naturligtvis en konkurrens även inom sjukhuset att man väljer olika avdelningar.

Har det något att göra med lönesättningen för sjuksköterskor som gör att det är svårare att få tag på sköterskor inom landstinget just nu?

– Nä, vi har ju kunnat erbjuda samma lön som alla andra.

Under hösten har man anställt nya sjuksköterskor och i mitten av januari kommer ytterligare sex sjuksköterskor som kommer att skolas in:
– Vi räknar med att kunna öppna då när alla de nyanställda är inskolade så räknar vi med att kunna öppna i slutet av februari samtliga våra ordinarie vårsdplatser, säger Torbjörn Myrnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista