Vindelälven och Nalovardo kan locka fler besökare. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Sorsele

Jättearbete för nya jobb i Sorsele

Håkan Perzon Luleå tekniska universitet
1:27 min

I helgen skapas förhoppningar för Sorseles framtid. 100 blivande civilekonomer är på plats för att presentera 21 nya affärsideer som kan skapa jobb.

Det är blivande civilekonomer som tagit fram 21 affärsideer till Sorseles företagare. Varje student har lagt ned 200 timmar på detta sedan i november så sammantaget blir det ett jättejobb på 20 000 timmar som Sorseles näringsliv kan dra nytta av.


Håkan Perzon, lektor på Luleå tekniska universitet, beskriver projektet som det mest lyckade samarbetsprojeket som universitetet har haft hittills med en kommun. Mottagandet i Sorsele är enastående bra tycker Håkan Perzon och folk på orten har ställt upp som handledare. Det här på samma villkor som när studenterna kommer ut i arbetslivet. De måste tänka själv och verkligen göra hållbara ekonomiska analyser, säger Håkan Perzon.

De flesta  affärsplanerna handlar om besöksnäring. Studenterna har kommit fram till att det är ett område som går att utveckla i Sorsele. En knäckfråga är marknadsföringen, säger Håkan Perzon. Sorseleborna upplever att de försvinner i det stora utbud om resmål som redan finns.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se
090 171750

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".