1 av 2
20 av Kanalgatans 85 björkar ska sågas ner
2 av 2
Karl-Eriks Holmqvist gatu och parkavdelningen i Skellefteå
Skellefteå

20 björkar längs Kanalgatan sågas ner

Björkar längs Kanalgatan sågas ner
1:21 min

20 av Kanalgatans 85 björkar i Skellefteå kommer att sågas ner.
Kommunens gatu och parkavdelning har undersökt björkarna och kommit fram till att vissa träd är i så dåligt skick att de kan utgöra en risk för människor.

Björkarna är planterade som en allé mitt mellan Kanalgatans öst västliga trafikflöde.
Karl Erik Holmqvist är trädgårdsingenjör inom Skellefteå kommuns gatu och parkavdelning, och han tror att de äldsta björkarna är drygt 60 år men att många är yngre.
– En antal av träden har skador och börjar vara en säkerhetsrisk. En del är murkna, en del har blivit skadade genom ledningsgrävningar och plogskador, och för att ingenting ska hända så väljer vi att plocka bort de som vi anser vara de största riskträden, säger Karl-Erik Holmqvist.

Men eftersom bygget av kulturhuset och ett eventuellt nytt resecentra även kommer att påverka Kanalgatan, så kommer inte de 20 björkar som nu försvinner att återplanteras.
Ombyggnationen av Kanalgatan kan vara flera år bort och därför avvaktar parkavdelningen med planteringen.
– Tillsvidare gör vi ingenting utan då får vi ta ett helhetsgrepp och inte bara sätta ett och ett, säger Karl-Erik Holmqvist. Nu är ju dom vi ska ta spridda på en lång sträcka så förhoppningsvis ska det inte märkas så väldigt mycket men det är klart att det kommer att bli hål, säger Karl Erik Holmqvist 

I slutet av januari ska avverkningen börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".