Fr.v: Emil Engdahl-Badjie, Anton Jolerus, Cornelia Bergström och Hanna Sehlberg, Fridhemsgymnasiet i Umeå. Foto: Filippa Armstrong, SR.
Skolan

Förslag på 10-årig skola väcker reaktioner

1:23 min

Förra veckan föreslog regeringen att grundskolan ska bli 10-årig. Barnen ska börja ettan vid sex års ålder. Men förslaget väcker reaktioner.
– Det som är viktigt är att bibehålla leken som grund för lärandet, säger Katarina Lindinger, lärare på Böleängsskolan i Umeå.

Vad tycker du om förslaget? Skriv en kommentar!

Vi frågade några elever på samhällsprogrammet på Fridhemsgymnasiet i Umeå vad de tycker om regeringens förslag:

Hanna Sehlberg:
– Jag tyckte sexårs var ganska skönt att gå, så ett år extra kanske blir lite jobbigt.

Cornelia Bergström:
– När man är barn ska man få vara barn och inte börja så tidigt med allting för man hinner med skolan ändå.

Anton Julerus:
– Eftersom den svenska skolan har hamnat efter jämfört med resten av världen så skulle nog ett år till kanske vara positivt för den svenska skolans uteckling.

Emil Engdahl-Badjie:
– Vi får lära oss hur man kan räkna ut pythagoras sats med a upphöjt i två i kvadrat typ, men vi får inte lära oss hur man betalar en räkning. Och det är vissa saker som man behöver för framtiden som man inte får i skolan.jag tycker man borde kolla på sånt  innan man börjar förlänga skoltiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista