Skogsmaskinförare är efterfrågade. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Utbildning hjälper men löser inte allt

Dom måste kanske flytta på sig
1:22 min

Ansträngningarna att hitta nya jobb efter Vilhelminasågens nedläggning har lyckats till en del. En första omgång yrkesutbildningar har avslutats och Tomas Johansson som skolade om sig till skogsmaskinförare är nöjd.

I höstas startade flera så kallade bristyrkesutbildningar i Vilhelmina. En av dem var skogsmaskinförare som var en utbildning inom Komvux. Skogsbolaget SCA som var ansvarig för sågnedläggningen såg samtidigt ett behov av förare både bland sina egna maskinlag och bland skogsmaskinentreprenörerna i inlandet.

Tomas Johansson som jobbat på sågen var en av de som handplockades till utbildningen och för hans del gav det också jobb. Men omskolning till nya yrken ersätter inte förlusten av sågen. Det är svårt därför att sågen var en stor arbetsgivare och alla kan inte få nya jobb, i vart fall inte i Vilhelmina, säger Tomas Johansson.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@tsr.se
090 171750

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".