Rektorn Lars Gavelin har många yrkesutbildningar igång. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Sågnedläggning ledde till utbildningsboom

1:28 min

Yrkesutbildningarna som startade i Vilhelmina i höstas har gett mersmak. Nu på vårterminen startar Lärcentrum flera nya utbildningar till yrken med stora chanser till jobb. Bland annat svetsutbidning, berättar Lärcentrums rektor Lars Gavelin.

– Det är över 10 år sedan det fanns svetsarutbildning i Vilhelmina, berättar rektorn på Lärcentrum Lars Gavelin som tycker det är jätteroligt med alla nya yrkesutbildningar.
Förutom det har en yrkesförarutbildning startat nu efter jul och i mars startar en utbildning av mekaniker för buss och lastbil. Och det är betydligt fler sökande än det finns plats. Det har blivit något av en yrkesutbildningsboom, menar Lars Gavelin.

– Efter sågnedläggningen beslutade vi att ta krafttag för att utbilda till nya jobb, säger Lars Gavelin som menar att orsaken till framgången är samarbete.
Förutom arbetsförmedlingen och andra skolor samarbetar Lärcentrum med SCA och koncernen Person Invest.
Nu kommer eleverna från hela inlandet, det är inte bara de som jobbat på sågen. Det är betydligt fler sökande än platser till de olika yrkesutbildningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista