Närmaste asylprövningsenhet finns i Boden. Foto: Drago Prulovic / TT
Västerbotten

Kommunalråden kräver asylutredningar i länet

1:20 min

Ensamkommande flyktingbarn i Västerbotten kan få resa ända till Malmö när deras asylärende ska prövas. Nu kräver samtliga kommunalråd i länet en ändring.

Vill det sig illa kan det asylsökande flyktingbarnet behöva resa till Malmö för att få sitt ärende handlagt. I alla fall om ärendet inte har förts över till asylprövningsenheten i Boden.

Det finns fyra asylprövningsenheter i landet; Malmö, Göteborg, Uppsala och Boden. Enheten i Boden täcker ett väldigt stort område vilket i sin tur innebär långa resor för de ensamkommande flyktingbarnen, de gode männen, boendepersonalen och de offentliga utredarna. Det är en resa på mer än 80 mil tur och retur mellan Dorotea och Boden.

I en inlaga till justitiedepartementet efterlyser länets kommunalråd asylutredningar som äger rum i länet och gärna i inlandet och dessutom bättre kommunikation mellan de handläggare som hanterar barnens ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista