1 av 3
Helena Jonsson Tekniska kontoret Skellefteå Foto Magnus Bergner/ SR
2 av 3
Bureälvens vatten kommer närmare fastigheter. Foto Magnus Bergner / SR
3 av 3
Ispropp hotar fastigheter vid Bureälven. Foto Magnus Bergner / SR

Därför sprängde Tekniska kontoret isproppen i Bureälven

1:16 min

Det var riskerna för att en pumpstation skulle påverkas eller skadas som gjorde att Tekniska kontoret i Skellefteå sprängde isproppen i Bureälven.

Den ihärdiga kylan har skapat en ispropp i Bureälven, något som händer då och då.
Tidigare har tekniska kontoret och Räddningstjänsten samarbetat och sprängt ispropparna.
Men när fastighetsägaren Christer Olsson kontaktade räddningstjänsten under förra veckan fick han svaret att det inte skulle bli någon sprängning den här gången.
Det som Christer Olsson inte visste var att räddningstjänsten redan i våras gick ut med informationen om att Räddningstjänsten inte betraktar den här typen av översvämningar som formell räddningstjänst.
En sprängning kan dessutom påverka vattenmiljön negativt, och om räddningstjänsten ska ingripa så ska översvämningen drabba viktiga samhällsfunktioner.

Men i söndags kröp Bureälvens vatten allt närmare en av kommunens pumpstationer för avlopp, och då beslutade Tekniska kontoret att spränga bort isproppen.
– Vi var rädda att vi skulle få in vatten den vägen och då får ju fastighetsägarna in vatten via avloppet, säger Helena Jonsson på Tekniska Kontoret i Skellefteå.
Det var alltså inte risken att Christer Olsson fastighet skulle få vattenskador som gjorde att isproppen försvann.
– Nej, vi fattar ju beslut utifrån vattenverksamheten och det ansvaret måste någon annnan ta, säger Helena Jonsson. Jag vet ju bara vår bedömning och vi har ringt till bygg och miljökontoret för vattenverksamheten, och vi har pratat med polisen om sprängningen och vi har fått ok, säger Helena Jonsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista