Foto: Bertil Ericsson/TT
Umeå

Vården glömmer brandsäkerheten

1:18 min

Det finns brister i brandsäkerheten vid Umeås vårdboenden. Det konstaterar Umeå brandförsvar som granskat boendena i kommunen. T ex glömmer personalen att utrymningsvägar måste vara fria.

Buskar planterade framför utrymningsdörrar och övertejpade nödöppningsknappar - det är exempel på några av de brister som räddningstjänsten hittat vid sin granskning av brandsäkerheten vid vårdboenden i Umeå.

Det är flera vårdboenden i Umeå som får kritik av räddningstjänsten för bristande brandskydd.

– Vi har haft ett tema att titta närmare på just boenden, säger Crister Björkman, brandingenjör vid Umeå brandförsvar. Tidigare har vi bland annat granskat skolorna.

– Att man t ex glömmer bort att utrymningsvägar måste vara fria tror jag beror på att man har andra saker i fokus. sådant som omvårdnad av de boende.  Det är inte alls konstigt att brandsäkerheten glömd ibland.

Bland de brister om brandförsvaret noterat är t ex att personalen saknar dokuemnterad brandutbildning, branddörrar står öppna och det är svårt att ta sig ut via utrymningsvägar-

Men Christer Björkman menar att säkerheten vid boendena ändå är bra på det stora hela, och de fel som finns kommer att rättas till:

– Ja vi kommer att följa upp det här och se till att bristerna åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista