Varning för vilt. Foto: Nick Näslund/SR.
Vetenskap

Varför ökar viltolyckorna?

"Vi behöver betydligt fler svar"
1:28 min

Trots att stammarna av rådjur och älg minskar genom avskjutning har antalet viltolyckor ökat kraftigt de senaste tio åren.

Det kan vara så att avskjutningsstatistiken bäst avspeglar viltstammarnas storlek inne i skogsområden där jakten snarare bedrivs än längs vägarna. Kanske har vi alltså tätast med vilt just längs vägarna, säger Andreas Seiler på SLU, som forskar kring sambandet mellan minskande vilstammar och ökande antal viltolyckor.

Gamla uppskattningar från slutet av 70-talet utgår från det bara är varannan rapporteringsskyldig olycka som anmäls, mörkertalet är alltså stort. Och i fjol rapporterades drygt 35 000 rådjursolyckor…

Men vi behöver uppdaterad kunskap - både av etiska skäl, eftersom vi människor bör ta ansvar för lidande och död som vi orsakar dom vilda djuren, och för att vi bättre ska kunna möta verkligheten med insatser som viltstängsel där dom verkligen behövs, säger Andreas Seiler.

Under hela 2014 står webbenkäten "Viltolycksenkäten" öppen för alla trafikanter. Andreas Seiler hoppas att enkätmaterialet sedan ska bli ett fungerande verktyg för att bättre försöka ringa in mörkertalet.
Detta genom att jämföra den officiella statistiken med de anonyma enkätdeltagarnas svar på frågor som de oyckor som de varit med om, vilka djur som varit inblandade och på vilken sorts vägar olyckorna inträffat.

Men det behövs ett mer representativt urval av trafikanterna som deltar, än dom 3000 som svarat hittills, konstaterar Anderas Seiler.

– Det är framförallt medelålders män som har rapporterat, och dom flesta har rapporterat att dom har kört privatbil… så vi behöver betydligt fler svar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".