Foto: Magnus Bergner/SR.
Skellefteå

19-åring får fängelse för bränder i Bonnstan

1:25 min

Det blev fängelse i ett år och tre månader för den 19-åring som åtalats för inblandning i två bränder i kyrkstaden Bonnstan i Skellefteå.

I slutet av oktober 2012 bröt han sig in i en bonnstakammare, tände ett stort antal ljus som orsakade en brand som totalförstörde 2 huskroppar med 16 kammare.

I november förra året tog tog sig 19-åringen in i en bonnstakammare och orsakade en brand som upptäcktes och senare kunde släckas.

I den senare händelsen anser Skellefteå Tingsrätt att 19 åringen varit oaktsam och likgiltig inför konsekvenserna och att han därför ska dömas till fängelse för mordbrand.
 

Den psykiska undersökning som 19 åringen genomgått, en så kallad P7 utredning, visar att han inte lider av en psykisk störning och att det inte finns något hinder mot fängelsestraff.

19 åringen kan också räkna med ett skadestånd på minst 2 miljoner för den första branden då 16 kyrkstadskammare totalförstördes.
Det blir en separat skadeståndsprocess, och försäkringsbolaget har avicerat att skadeståndet kan bli högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista