I Tärnabyområdet går det inte att nå vare sig barnmorskan eller socialjouren på kvällar och helger.Fredrik Sandberg/Scanpix.
Tärnafjällen

Viktiga journummer går inte att ringa

1:17 min

Det går inte att nå två viktiga samhällsfunktioner i Storumans kommun under nätter och helger. Socialjouren och barnmorskejouren i Tärnabyområdet sköts av personer vars mobiler är utslagna.

De senaste 14 dagarna har telefonerna i Björkbacken och Norra Fjällnäs varit utslagna. Trots upprepade försök har nätoperatören Telia inte lyckats få den radiolänk att fungera som är byarnas kontakt med omvärlden.

 Varken socialjouren i Storumans kommun eller barnmorskejouren i Tärnabyområdet fungerar - det går helt enkelt inte att komma fram på jourtelefonerna. Allan Forsberg är ordförande i omsorgsnämnden i Storuman och bor i Norra Fjällnäs med jour i hemmet under nätter och helger. . Hans fru är Tärnaområdets enda barnmorska och har  också hon en jourtelefon i hemmet.

De senaste två veckorna har ingen av dem gått att nå via de journummer som finns hos kommunen och landstinget, som har mobilabonnemang hos Telia. Men det finns däremot andra operatörer som får det att funka i området, i alla fall fläckvis.

– Det är det som är det märkliga, att Telia inte kan få det här att fungera när det finns åtminstone en annan operatör som lyckas, säger Allan Forsberg.

– Vår dotter har en telefon som går att använda här!

Vore det då inte lika bra att alla bytte till den operatören, inte minst jourtelefonerna?

– Nja, den telefonen fungerar bra just här där vi bor, men däremot inte på andra ställen i området, förklarar Allan Forsberg.

Det finns alltså ingen operatör som har täckning i hela det område som de viktiga samhällsjourerna ansvarar för - i varje fall inte hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista