De anställda upplever att administrationen har ökat utan att någon personal har tillkommit. Foto: Bertil Ericson/TT
Vården

Stresigt jobb på kvinnokliniken

1:07 min

Igår hyllades Norrlands universitetssjukhus som landets bästa. Men på kvinnoklinikens avdelningar så mår personalen dåligt och är stressade, det visar Arbetsmiljöverkets inspektion.

Personalen på kvinnoklinikens olika avdelningar upplever att dom har en för hög arbetsbelastning som leder till stress och utmattning.

Grundbemaningen på BB är minimal vilket leder till att personal som jobbar helger och kvällar känner att de inte kan avsluta eller hinner med alla sina arbetsuppgifter. Det verkar även vara svårt att få tag på extrapersonal på avdelningarna vilket gör att den ordinarie personalen måste gå in och jobba extra vid sjukdom eller frånvaro. Personalen uppger att förra sommaren var extra slitsam och personalen kände sig trötta och uppgivna när hösten kom. Vissa blev även sjukskrivna.

För ett år sen när BB avdelningen och förlossingen slogs i hop, infördes nya rutiner i organisationen och det har gjort att personalen känner att dom inte alltid vet vad som gäller och att det försvårar arbetet. Efter omorganisationen är det många som känner sig otrygga. De anställda upplever också att administrationen har ökat utan att någon personal har tillkommit.

BB och förlossningen ligger på olika våningar, vilket gör att det är det svårt för personalen att avlösa och hjälpa varandra vid behov. Det försvårar även kommunikationen i patientfrågor, vilket är viktigt eftersom att det är samma patienter på BB och förlossning.

Nu kräver Arbetsmiljöverket förbättrningar i arbetsmiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista