Den här speicella hjälptelefonen sätts upp på brandstationen i Borgafjäll - men behövs den? Foto privat.
Fjälltelefonerna

PTS lovar: Går alltid ringa 112

"Fjällborna behöver inte oroa sig"
1:36 min

Ingen fara när mobilnätet är överbelastat - det går alltid att ringa 112. Det löftet ger post-och telestyrelsens tekniske expert,  till Borgafjäll och andra fjällbyar där det är problem med att mobilerna slås ut när turistsäsongen är på topp.

Har du erfarenhet av att larma och hur fungerade det? Mejla p4vasterbotten@sverigesradio.se eller lämna en kommentar!

Borgafjäll var det nu senast under nyår nästan totalstopp i mobiltrafiken, och nu oroar sig ortsbefolkningen och räddningstjänsten inför sportlovet. Som vi har berättat i P4 Västerbotten  tidigare så har räddningstjänsten satt upp en larmknapp på brandstationen så att det åtminstone ska gå att åka dit och larma, och nu har man uppgraderat det med en särskild  nödtelefon som går  direkt till SOS Alarm.

- Nu ska det gå att få prata med SOS Alarm direkt, det är ju mycket bättre än larmknappen vi har haft, säger Herman Persson, brandinspektör på räddningstjänsten i Dorotea kommun.

Men behövs alla ansträngningar att ordna egna larmsystemi onödan? Ennligt lag SKA det gå att ringa 112 från alla bostäder och företag i hela landet. I de områden där telefontrådarna är klippta ska det gå att komma fram via mobilnätet. Post - och och post och telestyrelsen. PTS.   är den myndighet som ska se till att lagen följs. Och där säger tekniske rådgivaren Urban Landmark att fjällborna inte behöver oroa sig:

– 112 kommer man alltid fram till, säger han, för samtal till 112 bryter alla andra samtal på nätet. Det är operatörerna väldigt noga med.

Ja, medan räddningstjänsten och Borgaborna är oroliga över att det inte ska gå att larma när mobilnätet är belastat så menar alltså PTS att det alltid går att komma fram till 112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".