1 av 2
Hanna Hedin Lycksele, Caroline Björkman Stockholm och Emma Grahn Norrbotten har satsat på sköterskeutbildning i inlandet. Foto Örjan Holmberg/SverigesRadio
2 av 2
Eva Wiberg tror på många sökande till höstens utbildning. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Nya sjuksköterskor utbildas

1:34 min

Till hösten startar den största utbildningssatsningen hittills i inlandet för nya sjuksköterskor. Trots att nya sjuksköterskor utbildats i Lycksele under 10 år vill universitetet fortsätta att utbilda fler. Emma Grahn tar examen i vår och har flera jobb på gång.

Emma Grahn berättar att hon ska på tre jobbintervjuer i veckan och Hanna Hedin har redan klart med jobb. De tillhör gruppen på 25 studenter utexamineras i vår i Lycksele. Före det har 88 syrror utexaminerats i Lycksele sedan 2004 och i princip alla har jobb. Varav 30 i Lycksele och 29 i de andra inlandskommunerna. Trots det är det fortfarande sjuksköterskebrist i många kommuner. Till hösten startar den femte kullen och då kan 40 studenter börja, den största intagningen hittills i Lycksele. Distansutbildning är verkligen poupulärt och det var hundratals sökande från hela landet till senaste kullen. Eva Wiberg som är enhetschef på Lärcentrum tror att intresset håller i sig.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se
090 171750

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista