Maria Bahlenberg (C) i Bjurholms kommun. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
Västerbottens län

Ny lag kan ge färre kommunpolitiker

1:14 min

Från den 1 februari blir det möjligt för små kommuner att minska antalet politiker i kommunfullmäktige från dagens 31 till 21 ledamöter. Det rör ungefär en tredjedel av landets 290 kommuner. Det är en möjlighet som kommunen själv bestämmer om.

– Jag är för att vi ska minska. Funkar det inte så får vi väl återgå och öka på i så fall, säger Mats-Erik Westerlund, partiledare för det lokala partiet Dorotea Kommunlista.

Det var ett förslag i den statliga utredningen "Vital kommunal demokrati" som ledde fram till en lagändring i kommunallagen. Nu blir minsta tillåtna antal politiker i kommuner med färre än 8 000 röstberättigade 21 istället för dagens 31.

I landets minsta kommun, Bjurholm, tänker man ändå behålla sina 31 ledamöter. Annars riskerar de små partierna att åka ur kommunfullmäktige konstaterar Maria Bahlenberg, Centerpariet.

– I en så här liten kommun så blir det inte någon bra representation. Vi bekostar demokratin med det här, säger Maria Bahlenberg.

Det blir också färre som får mer makt i styrelser och nämnder.

– Samma personer kommer att sitta på flera positioner. På det viset förlorar man också demokratin i att fler kan vara med i de olika nämnderna och arbeta, säger Maria Bahlenberg.

Mats Erik Westerlund i Dorotea håller med om att småpartier kan åka ut. Kanske blir det bara två stora partier kvar.

– Den risken finns att det kan bli så med 21 ledamöter. Det kanske inte är det optimala men ok, vi får väl testa det då, säger Mats-Erik Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista