Okupanterna upprörs av nya nedskärningar. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Dorotea

Doroteaupproret får nytt bränsle

1:39 min

Nya nedskärningar av vården i Dorotea har fått fart på Doroteaupproret. Personal på vårdcentralen har fått veta att flera tjänster försvinner.

Simone Granberg, talesperson för Doroteaupproret, upprörs över att det inte nämndes något om nya nedskärningar när primärvårdschefen Håkan Larsson och landstingsdirektören Anders Sylvan nyligen träffade okupanterna på sjukstugan i Dorotea. I en insändare läser doroteaborna nu att i år försvinner 700 000 kronor från Landstinget och nästa år en miljon. Samtalet i Dorotea fördes helt efter okupanternas agenda, säger Håkan Larsson. Men insändaren som en landstingsanställd i Dorotea skrivit ljuger inte.
Årets besparing beror på att kommunerna tar över hemsjukvården. Landstinget måste säga upp personal när pengarna för hemsjukvården flyttas över till kommunen men pengarna är kvar i Dorotea. Så ska det vara, säger Håkan Larsson. Nedskärningen på 1 miljon nästa år stämmer och egentligen skulle Landstinget behöva spara ännu mer i Dorotea, säger Håkan Larsson. Simone Granberg har bara ett ord för detta. Fruktansvärt!
Känslan att politiker och tjänstemän går bakom ryggen på den berörda befolkningen är utbredd i Dorotea eftersom man inte tycker att resultatet av folkomröstningen i höstas har respekterats. Simone Granberg tar de nya nedskärningarna som en bestraffning för doroteabornas upproriskhet.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se
090 171750

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista