Mobiltäckningen var en het fråga i riksdagen på tisdagen.Foto: Pontus Lundahl/TT.
Mobiltäckningen

S och C oense om 450-nätet

0:59 min

- Öppna 450-nätet för mobil telefoni, så får nästan hela Sverige täckning. Det krävde s-ledamoten Sven-Erik Bucht i riksdagen idag. Men IT-minister Anna-Karin Hatt, c, menar att det är ett steg tillbaka.

Hör riksdagsdebatten om mobilerna

Det mobila nät som täcker största delen av Sveriges yta är det gamla 450-nätet, men det används inte längre för mobil telefoni. I tisdagens riksdagsdebatt om mobiltäckningen gick åsikterna helt isär om hur 450-nätet bäst ska användas.

– Det vore att göra landsbygden en björntjänst, eftersom 100 000 användare då skulle få sämre bredband, sade It-minister Anna-Karin Hatt. Hon menar att vore att gå tillbaka till en gammal teknik.

Socialdemokraten Sven-Erik Bucht är en av dem som driver kravet på att 450 ska bli ett telefonnät igen, eftersom det täcker största delen av landets yta:

– Läs på It-ministern! sade Bucht i riksdagen, Det finns modern 3G -teknik som går på 450-bandet.

Bucht, som är riksdagsledamot från Norrbotten, kritiserade Anna-Karin Hatt och regeringen för att inte göra tillräckligt för att få bättre täckning i hela landet. Han menar att regeringen tvärtom har sänkt kraven på operatörerna och att problemen med dålig täckning därför har växt.

På det svarade IT-ministern att mobiltäckningen kontinuerligt har blivit bättre under regeringsperioden, t ex har 4 G växt till att idag täcka även en stor del av landsbygden.

– Men syftet är att mobilnätet ska täcka mer och räcka till fler. Därför har vi gett PTS i uppdrag att se över täcknngsvillkorten. PTS och Konsumentverket ska titta på hur konsumenterna makt ska stärkas när det gäller telefonin.

Flera oppistionsledamöter kritiserade regeringen för att ingenting händer när det gäller täckningen på landsbygden.

– Politiken hinner inte med teknikutvecklingen, sade Isak From, socialdemokratisk ledamot från Västerbotten.

– Turisterna i fjällen och skärgårn slår ut ortens kommunikationer. Det är viktig för företagen att få  veta om de törs satsa på att bygga ut fär ökad turism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista