Inga nya master planeras där det saknas mobiltäckning.Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Tips från publiken

Inga nya mobilmaster i nätlöst land

1:35 min

Ingen mobiloperatör har presenterat planer på att bygga ut mobilnätet i de områden där det idag saknas täckning. Alla satsar på att bygga ut kapaciteten där det redan finns ett nät.

Inga teleoperatörer har  planer på att bygga ut till full täckning i hela Västerbottens län. Telia annonserar om sin miljardsatsning på att bygga ut mobilnätet, och även de andra operatörerna marknadsför att de ska bli bättre på täckning - men tittar man på företagens konkreta planer så är bilden tydlig: De förbättrar nätet där de redan har täckning - men de vita fläckarna på kartan ser ut att förbli vita.

– Man bygger för att öka kapaciteten där det redan finns täckning, man bygger inte för att öka täckningen, säger Pontus Grahn, utvecklingsstrateg på Lycksele kommun.

Pontus Grahn är utvecklingsstrateg på Lycksele kommun, och han har tittat på det här med mobilnätsutbyggnaden på uppdrag av Region 8, samarbetstgruppen mellan 8 inlandskommuner i Västerbotten. Han har tittat på vilka bygglovsansökningar som mobiloperatörerna har lämnat in för att bygga nya master:

– Situationen i inalndet är att det finns en del bygglov för nya master. Men det är ganska uppenbart att de suftar till att öka kapicteten, det vill säga hastigheten i nätet, så att det ska gå att surfa. Man bygger inte riktigt för yttäckningen, något som Region 8 tryckt särskilt på.

I Dorotea kommun finns det 1 bygglovsansökan, i Sorsele 2, i Storuman 1 och i Vilhelmina kommun 5. Sammanlagt nio nya master , och alla från Telenor och Tele2. 

Tittar man på Telias egen karta över utbyggnadsplanen så är bilden också  tydlig: En stor satsning på utbyggnad av 4 G i och omkring Lycksele, medan däremot fjällkommunerna får nöja sig med två 3 G master, en i Dorotea och en i Storuman. Telias planer kan sammanfattas som att man de närmaste åren vill bygga ut till 3G och 4 G där det idag bara finns GSM-nät - men de områden som idag saknar täckning förblir utan.

Det här är ett publiktips. Tipsa du också:

P4Vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista