Bävrarna började med att ta sig en lur. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Tyska bävrar dragplåster i parken

1:30 min

Lycksele Djurpark har fått tillbaka en attraktion. Det är bävrar som flugits hit från Tyskland. Att fånga svenska bävrar är inte tillåtet men tyska djurparksbävrar löste problemet med den tomma bäverhägnen.

Det är bara Skånes djurpark som har bävrar i Sverige och de hade inga att avvara. Samtidigt sa Naturvårdsverket nej till att Lycksele djurpark skulle få fånga vilda bävrar. Men tack vare ett gott samarbete mellan djurparker fick vi tre bävrar från Wuppertal Zoo i västra Tyskland, berättar djurparkschefen Irene Sjögren. Det finns ett bäverhägn i Lycksele men det har stått tomt ett tag.
Det går ganska bra att hålla bävrar i djurpark men vi måste hela tiden förse dem med trädstammar för att hålla dem sysselsatta och om de inte får gnaga växer tänderna ut. Så att de behöver nöta på dem, fortsätter Irene Sjögren. Det enda negativa med bävrar i djurpark är att de är nattaktiva och sover mest på dagarna när besökarna finns i parken. Men vi filmar dem och på en skärm kommer besökarna att kunna se vad de gör när de inte sover, säger Irene Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista