Peter Stenberg är beredd att ta emot internationaella matgäster Foto: Filippa Armstrong
Umeå

Svårt hitta menyer på andra språk

1:40 min

Nästan bara menyer på svenska när Umeås restauranger ska ta emot utländska gäster

Förberedelserna inför invigningen av Kulturhuvudstadsåret är i full gång och stadens restauranger står inför utmaningen att ta emot många gäster och bland dessa flera som inte pratar svenska.

Men bara tre av de elva restaurangerna i centrala Umeå som vi besökte som hade en meny på något annat språk än svenska, och då var det engelska.

- Det kanske vi borde ha tänkt på , säger El Patrone som är restaurangchef på Ronyas Restaurang i centrala Umeå.

Restaurangerna har laddat upp med extra personal inför helgen för att öka kapaciteten att kunna ta emot alla gäster och de flesta verkar lita på att personalen kan kommunicera med de utländska gästerna. 

På Köksbaren som ligger på Rådhusesplanaden märkte man i veckan att det var fler utländska gäster än vanligt, berättar Peter Stenberg som är en av restaurangägarna.

- Vi har tryckt upp nya menyer på engelska men vi har samma koncept på maten som vanligt, säger han.

Även på Rex Bar & Grill är man beredd på utländska gäster.

- Vi har bytt meny och den finns även på engelska så vi är redo att möta invigningen av Kulturhuvudstadsåret, säger Emma Renström som är restaurangchef på Rex Bar och Grill som ligger på Rådhustorget i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista