Rans sameby som utfodrar renar i närheten av Åmsele. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Kulturhuvudstadsåret 2014

Samebyar inte med på 2014-invigningen

Samebyarna Ran, Gran och Ubmeje ställer inte upp som värdar under invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå. En del av problemet är beteskrisen i renskötseln, men också att förfrågan kom för sent.
- Vi har fullt upp att rädda det vi kan, säger Oleg Omma i Ubmeje tjeälddie.

Osvald Jonsson är ordförande för Gran sameby och de har inte tagit gemensamt beslut att låta bli att invigningen. Utan de har privata renskötselföretagare själva fått bestämma.

- Vi är varken för eller emot. De som vill åka dit får göra det. Vi har mycket jobb nu, säger Osvald Jonsson.

Kommer du åka till invigningen?

– Nej.

Vid ett rengärde i Tegsnäs finns Oleg Omma. De har samlat ihop hälften av samebyns renhjord som de nu stödutfodrar.

- Vi har inte praktiska möjligheter att delta. Vi är få och det är beteskris. Just nu har vi andra hälften av renarna lösa och har svårt att samla ihop dem, säger Oleg Omma och fortsätter:

- Men visst. Varför ska vi skylta med vårt namn. De är bra på att locka med samer och renar. Och i övrigt är vi i vägen och till besvär och bromsar utvecklingen som de säger.

Enligt uppgifter har det också pågått diskussioner hela hösten där de försökt komma överens om ekonomiska villkoren. Det handlar bland annat om att samebyarna inte godtar att jobba ideellt. En renskötare som vi talat med som inte vill skylta med sitt namn förklarar dock att annat gått före när beslutet tagits att inte delta:

- Vi har aldrig resonerat om ekonomi i första hand. Det handlar om att vi kom sent in i bilden, först och främst.

- Det känns som att; nu passar det. De fick kulturhuvudstadsåret på grund av samekulturen. De har de jobbat i  flera år och efter tre och ett halvt år kom de på att vi måste ha med samerna. Då blir det som att vi ska vara som en skyltdocka för det de byggt upp.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista