1 av 3
Några av dyrgriparna i kronjuvelsrummet. Gibson och Fender för finsmakare. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Umeåbröderna Michael (t.v.) och Samuel Åhdén . Foto: Agneta Johansson, Sveriges Radio.
3 av 3
En av de bredaste samlingarna, enligt tidskriften Guitarist. Foto: Agneta Johansson, Sveriges Radio.

Nytt gitarrmuseum invigt i Umeå

"Man kan titta på den som en tavla, och den är vacker"
2:04 min

En av världens mest kompletta privata samlingar av elgitarrer från 50-talet och framåt har blivit till ett museum i Umeå, med invigning i dag. En häpnadsväckande gitarrsamling enligt facktidskriften Guitarist. Det är umeåbröderna Åhdén som samlat gitarrer i över 30 år.

– De flest började med en Hagströmgitarr. Jag rivstartade med en Fender, skrattar Michael Åden.

De 300 gitarrerna i ett nytt museum i Umeå är stilfullt upphängda i stora glasmontrar. Fender, Gibson, Gretsch med flera. 25 riktiga dyrgripar i ett kronjuvelsrum.

Men var är det med bröderna Samuel och Michel Åhden och alla gitarrer. Hur kunde det bli så många?

– Det finns nog en medicinsk term för den här diagnosen, säger Michael och ler.

– Jag vet inte vad det är. Det är väl att man själv kan spela och uttrycka sig men även att man har respekt för hantverket och formgivningen. Den talar till en på något sätt och man kan titta på den som en tavla, och den är vacker. Sen funderar man på hur den är konstruerad, hur de har byggt den. Det är också en viktig del, säger Michael Åhdén.

Mick Taylor på facktidskriften Guitarist är överväldigad.

– Jag har sett många gitarrsamlingar. Det här är den bredaste. Som hel samling är den häpnadsväckande, säger han. Man tappar andan.

– Det är en passande hyllning både till instrumenten och till Samuel och Michael som samlat gitarrer hela livet, säger Mick Taylor.

En av gitarrerna är värderad till uppåt tre miljoner kronor. Runt 400 000 dollar, är den till salu?

– Nej det är den inte, säger Michael Åhdén. Just den gitarren bytte vi mot 15 eller 16 andra gamla exklusiva gitarrer, för sådana pengar kan man aldrig spara ihop eller låna ihop. Men för oss är det inte pengarna, det är bara en nackdel, utan det är ju kärleken till gitarren som instrument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".