Västerbottens län

Länsbo fick kontot länsat av internetbedragare

1:42 min

De polisanmälda internetbedrägerierna ökade rejält förra året. I helgen fick en kvinna från länet sitt bankkonto länsat sedan hennes Facebook-väns konto blev kapat.

Förra året polisanmäldes 671 datorbedrägerier i Västerbottens län, vilket är en ökning med 224 brott. Det är en ökning på 50 procent.

En av metoderna är kapade konton där en Facebook-kompis ber dig om olika tjänster, som att låna din bankdosa. Detta utsattes en kvinna i Västerbotten för i helgen när hennes vän i Västernorrland fick sitt konto kapat.

Bedragaren hade via chattmeddelanden bett om att få låna bankdosa från den här personens facebookkompisar. 
Vi har pratat med kvinnan från Västerbotten som var den som lånade ut sin bankdosa. Hon berättar att hon fick ett meddelande från en facebookvän som ville ha hjälp att logga in på banken för att han hade tappat bort sin egen bankdosa.
– Bedragarna spelar på ens vilja att hjäpa till, säger kvinnan.
Hon plockade fram sin bankdosa och gav sina koder vidare till den som hon trodde var henns facebookvän. När dom hade avslutat chatten loggade hon in på sin bank och då visade det sig att hon bara hade 95 kronor kvar på kontot.

Med hjälp av personnummer och kvinnans koder hade personen på andra sidan skärmen alltså lyckats länsa kontot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista