Kultur 2014

Samer stängde på torget "Otrevliga kommentarer"

1:02 min

Det samiska arrangemanget Sàpmi today på Rådhustorget i Umeå fick stänga tidigare än planerat i lördags kväll - det blev för många negativa kommentarer från folk som gick förbi.

Sàpmi today -arrangemanget på Rådhustoget var en del av invigningshelgen för Kulturhuvudstadsåret 2014. Torget skulle vara en mötesplats där man kunde slå sig ner på renskin vid brinnande eldar och få prata med de samiska informatörer, som också bjöd på renbuljong och korv.

På dagtid fungerade arrangemanget som det var tänkt,  men sent på kvällen liknade det näthat mot samer, säger Anne Wuolab som producerade Sapmi today:

– Sådana där otrevliga saker som man annars kan läsa på nätet som samer, det fick de nu höra - som att vi inte är några riktiga samer, att vi inte sköter våra renar och så vidare.

– Vi blev väl inte rädda, men det var en otrevlig stämning och därför stängde vi tidigare än planerat, säger Anne Wuolab till Sameradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista