Johan Granstrand Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Nytt parti på väg att bildas i Skellefteå

1:32 min

Barnens parti (vi tar barnens parti).
Det är arbetsnamnet på ett nytt parti som är på väg att bildas i Skellefteå.
Partiet kan bli ett så kallat enfrågeparti som ska arbeta för mer resurser till skolan i Skellefteå.

Diskussionerna började i samband med det stora föräldraangemanget kring skolomläggningen inom Skellefteås västra stadsdelar och nu senast med ett upprop via Facebook.
– Vi vill att Skellefteå ska satsa på skolan istället för att lägga mindre än riksgenomsnittet per elev i skolan och slå sig för bröstet och säga att man har en rationell hantering av skolan, säger Johan Granstrand som är en av de som engagerat sig.
Pengarna ska komma från ett ökat uttag från Skellefteå Kraft och ägarna, Skellefteå Kommun, kan dessutom tvinga kraftföretaget att sälja sina kärnkraftsaktier.
Johan Granstrand vill fondera och öronmärka pengarna för skolan. 

Den borgerliga oppositionen i Skellefteå säger att dom vill satsa mer pengar på skolan än Socialdemokraterna som styr Skellefteå med egen majoritet.
Och man kan se det här som ett skrämskott mot den politiska makten i Skellefteå inför kommande val.
– Man kan se det så, men jag tror att dom är väl medvetna om att det är ett reellt hot att vi skulle starta ett parti. Säg att man fick ett par mandat så skulle man kunna hamna i en vågmästarroll där det plötsligt bli problematiskt att få in ett litet parti i kommunfullmäktige säger Johan Granstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista