Foto: Erik G Svensson/TT
Västerbotten

Lång väntan på att få träffa läkare

"Om något besvärar väldigt mycket vill man träffa läkare samma dag"
1:21 min

Det kan ta lång tid att få träffa en läkare när man väl fått kontakt med en vårdcentral i Västerbotten. Det visar nya siffror från landstinget, som P4 Västerbotten har gått igenom. Var tionde patient får vänta mer än en vecka på att träffa doktorn. 

Enligt vårdgarantin ska alla patienter efter bedömning få tid hos en läkare inom sju dagar. Men statistiken i länet är sämre än riksgenomsnittet och även sämre än våra grannlän, Västernorrland och Norrbotten.

Var tionde patient får alltså vänta mer än en vecka och var fjärde patient måste vänta mer än tre dagar.

Statistiken mäts under två veckor i mars och oktober varje år. De två senaste höstarna har Västerbotten legat under riksgenomsnittet när det gäller att få träffa läkare i tid.

De sex privata vårdcentralerna i länet klarar vårdgarantin bättre än de övriga 31 offentliga. 97 procent av patienterna som går till privata vårdcentraler får träffa läkare inom sju dagar jämfört med 87 procent på landstingsägda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".