1 av 2
Per Elvnejd Skellefteälvens Vattenregleringsföretag Foto Magnus Bergner / SR
2 av 2
Bergsbydammen
Skellefteå

Vägen över Bergsbydammen stängs av

1:32 min

Vägen över Bergsbydammen utanför Skellefteå kommer att stängas helt och hållet från och med den 14 april och till den 19:e juni. Det här innebär att de 3000 fordon som varje dygn passerar Skellefteälven via Bergsbydammen istället får söka sig andra vägar.

Orsaken till avstängningen är att en del av de stöttor som ska hjälpa till att hålla en betongmur på plats har gått av och måste bytas ut.
Vägen över Bergsbydammen kommer att stängas helt från och med den 14 april och till den 19:e juni.
– Om stöttorna inte repareras så riskerar muren att tippa och vi kan få ett dambrott, säger Per Elvnejd som arbetar på Skellefteälvens Vattenregleringsföretag.

Efter den 14:e april måste fordonen istället passera Skellefteälven via Skelleftehamn eller över Viktoriabron i centrala Skellefteå, en bro som redan i dag är hårt belastad.
Ett 10 tal barn som bor på älvens södra sida får dessutom en lång omväg för att komma till Bergsbyskolan.
– Det kommer säkert att ge en viss irritation, men vi hoppas att man förstår att vi måste sätta damsäkerheten främst, säger Per Elvnejd.

Magnus Bergner
SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista