-- Det är en jätteviktig fråga, säger Margareta Rönngren (S) i Umeå. Foto: Erpo Heinolainen/Sisuradio.
Skola

Politiker lovar mer samisk kultur i skolan

1:34 min

Nu kommer löfte om att undervisning om samisk kultur ska bli bättre i skolorna. Kritik som uppstått om fokuseringen på samer beror på okunskap. – Det är jätteviktigt att jobba med den här frågan, säger Margareta Rönngren (s).

Lovar du en förbättring?

– Det är klart vi ska göra det. Det är alldeles för lite kunskap över huvud taget om samernas historia, säger

Sedan kulturhuvudstadsinvigningen har kritiska röster höjts om fokuseringen på samekulturen i Umeå. "Finns den över huvud taget?" säger lyssnare som hört av sig.

Forskaren Per Axelsson vid centrum för samisk forskning säger att kritiken bottnar i en okunskap om regionens sydsamiska rötter, och att en orsak är dålig undervisning i skolorna.

– Man lär inte ut det här i skolan att Umeå är en del av Sapmí. Det här kan vi naturligtvis förbättra, säger han.

Förbättring utlovas

Hittills i Umeå kommun har skolorna exempelvis fått besök av samer som berättat om sin kultur. Men Margareta Rönngren (s), för- och grundskolenämndens ordförande, vill inte stanna där. Hon vill att lärarna ska få mer utbildning för att kunna sprida kunskap om samisk kultur bättre bland yngre åldrar.

– Nu under våren har vi en träff med representanter för samerna och går igenom vad vi gjort och vad vi ska göra, säger Rönngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista