Karolina Lif fick det klockspel hon önskat sig. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Nordligaste klockspelet invigt

1:17 min

I Vilhelmina kommer klocktoner att höras ut över tätorten i fortsättningen. Kyrkan har skaffat ett klockspel som invigs i helgen.

Organisten Karolina Lif har inspirerats av sin hemby Tåsjö där det byggdes ett klockspel för 13 år sedan och när hon förde saken på tal i Vilhemina fick hon kyrkopolitikerna med sig och nu har Vilhelmina det nordligaste klockspelet i Sverige. På kontinenten är det ganska vanligt med klockspel och det här känns som Italien, säger en av besökarna på premiärkonserten.

Klockspelet som kostat 900 000 kronor är levererat av en svensk firma och har 21 klockor. Man ska se det som ett instrument som både går att förprogramera och spela på live, berättar Karolina. Nu styr man klockorna via en keeboard men sedan ska det kopplas in som en stämma i kyrkorgeln. Ett extra plus är att tornuret reparerats i samma veva och vilhelminaborna är glada för det, säger Karolina Lif.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista