Foto: Bertil Ericson / TT
Polisen

Stökig natt i länet

Natten mot lördagen blev stökig på flera håll i Västerbotten med fylleri, skadegörelse och bråk. I Vännäs har en man anhållits misstänkt för våldtäkt. I Skellefteå överföll en okänd man en kvinna - men hon kunde freda sig genom att brotta ner angriparen.

På lördagsmorgonen ringde en äldre kvinna i Umeå polisen, när en främmande man hade kommit in i hennes kök. Kvinnan hade varit nere i tvättstugan i hyreshuset där hon bor och när hon kom tillbaka fanns den främmande mannen i köket. Kvinnan kunde få ut mannen i trapphuset och ringde efter hjälp. När polispatrullen kom dit var mannen kvar i tapphuset. Mannen omhändertogs för fylleri och får sova ruset av sig på polisstationen.

I Skellefteå blev en kvinna överfallen av en okänd man i centrala staden under natten till lördagen. Han började slita i hennes fickor. Det det var oklart vilket syfte han hade, men kvinnan  kunde freda sig genom att brotta ner mannen på marken.

-Då lade han benen på ryggen och försvann, säger Markus Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten till TT, Tidningarnas Telgrambyrå.

Polisen har ett signalement på mannen och tror sig kunna hitta honom.

I Vännäs greps en man på fredagskvällen, misstänkt för våldtäkt. Den utpekade gärningsmannen spårades med hund från brottsplatsen till sin hemadress, och han anhölls av åklagaren på lördagsmorgonen.

Polisen rapporterar om många ingripanden runt om i länet under natten. Så här sammanfattas händelserna på polisens hemsida: 

21.30 Vännäs

Anmälan om våldtäkt inkommer. Personerna är bekanta med varandra sedan tidigare. Efter hundspårning grips den utpekade gärningsmannen på sin hemadress. Utredning pågår.

22:25 Umeå

Larm om skottlossning inkommer på Öbacka i Umeå. Samtidigt krossar en man en ruta till en balkongdörr och går in i en okänd persons bostad. Mannen är kraftigt påverkad och uppger sig blivit beskjuten. Mannen vill dock ej medverka. Vid undersökning på platsen görs inga fynd som styrker mannen uppgifter.

23.07 Umeå

En man i 20-årsålder hör av sig till polisen sedan han tagit narkotika och mår dåligt. Mannen omhändertagen av polis och överförd till sjukvård.

23.11 Lycksele

Grön laser har riktats från en lägenhet mot personer som promenerat utomhus i Lycksele. Anmälan försök till misshandel upprättad. Polis har talat med lägenhetsinnehavaren.

23.35 Umeå

Skadegörelse Grisbackaskolan. 6st ungdomar har slagit sönder en ruta. Polis till platsen men inga ungdomar påträffade.

23.44 Umeå

2st omhändertagna av ordningsvakter på Five efter bråk. Polis till platsen avvisar en person. Inget brott.

00.04 Umeå

Medicinska stundetkåren. En kraftigt berusad kvinna omhändertagen, inlagd för tillnyktring.

00.07 Umeå

Ett flertal personer slåss vid viadukten väg 503. Flertal patruller till platsen. Vänner som bråkat, inga skador och inga anmälningar.

01.12 Umeå

Man misshandlad av okända personer på väg hem från krogen. Kan ej uppge något signalement.

01.37 Umeå

Man omhändertagen för berusning från Lokal. Inlagd för tillnyktring.

01.40 Hemavan

Man omhändertagen för berusning från högfjällshotellet i Hemavan. Inlagd för tillnyktring.

01.52  Umeå

Man omhändertagen för berusning efter åverkan på ett byggstaket vid nya badhuset i Umeå.

02.02 Umeå

Man omhändertagen för berusning på Oleary´s. Inlagd för tillnyktring.

02.15 Lycksele

Bråk på Hotell Lappland. Polis på väg till platsen. Gärningsmännen hade lämnat platsen. Förhör och annmälan misshandel.

02.40 Skellefteå

Kvinna angripen av en okänd man i centrala Skellefteå. Okänt om det var ett rånförsök eller ett ofredande. Kvinnan fredade sig genom att slänga ner gärningsmannen på marken varpå gärningsmannen lade benen på ryggen och sprang. Spaningar efter gärningsmannen pågår.

03.19 Sörmjöle E4

Södergående körfält helt avstängt sedan en lastbil kört in i vägräcket. Räddningstjänst och polis på platsen. Inga personskador men lastbilen läcker diesel.

Uppdaterad: Pga bärgningsarbete kommer både norr och södergående körfält att vara helt avstängda under en okänd tid.

03.44 Nordmaling

Skadegörelse på en entrédörr till ett lägenhetshus. Även skadegörelse i trapphus. Polispatrull på väg till platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista