Var tredje föräldraledig dag i Bjurholm är en pappadag. Foto: Jessica Gow/TT.
Bjurholm

Bjurholmspappor slår rekord

1:17 min

Ingen annanstans än i Bjurholm är pappor så mycket lediga från jobbet för att ta hand om sina barn. Det visar Försäkringskassans nya statistik över föräldraledigheterna.

Papporna i Bjurholm är bäst i landet på att ta ut föräldraledigt. Det visar Försäkringskassans nya statistik över föräldradagarna. I Bjurholm står papporna för drygt 34 procent av alla föräldradagar- jämfört med t ex bottenkommunen Vimmerby  där papporna bara var lediga 19 procent av alla dagar.

Över hela landet ökar pappornas föräldradagar kraftigt. På Försäkringskassans hemsida finns rörlig grafik där man kan följa utvecklingen - i Bjurholms fall tex. Från 10 procent pappaledigt år 2000 till 27 procent 2012 - och nu senast alltså spurten till att papporna i Bjurholm tar ut 34 procent av alla dagar.

Även andra kommuner i Västerbottens kustland har en hög andel pappor som stannar hemma för att ta hand om sina barn. Umeå låg med 29,5 procent på Försäkringskassans tio-i-topplista för 2013.

Skellefteå, Robertsfors, Vännäs, Vindeln och Lycksele har de senaste åren tävlat med Umeå och Bjurholm om tätplatserna i pappaledig-SM. Eller VM som man kanske kan kalla det, eftersom svenska pappor överlag är världsmästare på att vara hemma från jobbet och ta hand om barn.

Nordmaling har legat några procentenheter efter de andra kustkommunerna de senate åren, men ändå bra till i jämförselse med hela landet, och Storuman leder inlandets pappaledigt-liga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista