Gäddfabriken ska leda till många nya gäddor längs med Gävleborgskusten. Foto: Staffan Löwstedt / TT
Fiskedebatten

Fel ge rött ljus för gäddan, säger fiskeexpert

0:36 min

Det är bra för mångfalden att fiska gädda från norrländska sjöar. Det menar länsfiskekonsulenen i Jämtland som svar till Världsnaturfonden. WWF gav nyligen rött ljus för svenska gäddan och menade att man inte ska äta den.

- Att gäddan är hotad gäller bara vid Östersjökusten, här i inlandet är det precis raka motsatsen, säger länsfiskekonsulenten på länsstyrelsen i Jämtland Joakim Svensson.

I den fiskeguide som Världsnaturfonden WWF nyligen presenterade finns den svenska gäddan med på listan över arter man bör avstå i från att konsumera.

- Vi ser att gäddbestånden går ner. Dessutom finns det väldigt dålig kunskap om hur gäddbestånden ser ut, främst i inlandet, säger Inger Näslund som är expert på fiskefrågor på WWF till SVT.

- Eftersom problemen med till exempel igenväxta lekplatser också kan finnas i inlandet, och vi vet så lite om hur det ser ut, så gäller rödlistningen i hela landet.

Men den bedömning som Världsnaturfonden gör över läget för den svenska gäddan får kraftigt mothugg.

- Det är precis raka motsatsen, säger länsfiskekonsulenten på länsstyrelsen i Jämtland Joakim Svensson.

- Gäddan och andra vårlekande fiskarter ökar i våra vatten. Det finns absolut inget hot mot gäddan i inlandets sjöar, det där är uteslutande ett kustproblem i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista