Vattenreing i Blaikengruvan. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
Storuman

Gruvutsläpp oroar politiker i Storuman

1:28 min

Många storumanbor har hört av sig till kommunen och är oroliga över giftet från stängda gruvor som Blaikengruvan. En fråga som Storumans kommunledningen ska träffa landshövdingen och andra representanter från länsstyrelsen idag.

– Frågeställningen som vi framförallt har är hur hanterar man informationsbehovet ut mot allmänhet. För vi får ganska ofta frågor ifrån kommunmedborgare och andra kring vad som händer med gruvorna: "Är det här ett läckage av olika typer av gifter och tungmetaller ut i naturen eller är det det inte?"

– Alla de här frågorn ligger egentligen utanför kommunens ansvarsområde, men däremot ställs frågorna till oss, säger Tomas Mörtsell (C) kommunalråd i Storuman.

Både Blaikengruvan och Svärtträskgruvan står öde. Blaikengruvan gick i konkurs för något år sedan och i vattnet i gruvan finns det giftiga tungmetallar.
Vilka risker innebär det? undrar folk.

Kommunen har begärt ett möte med statens representant länsstyrelsen om gruvorna och flera andra angelägna frågor. Man vill också diskutera att kommunikation och information fungerade så dåligt under stomen Hilde förra året. Det gäller framförallt det nya kommunikationssystemet RAKEL som räddningstjänst och andra myndigheter ska använda sig av:
– Det där är ju helt oacceptabelt. Vad man gjort är ju att man upphandlat ett ganska dyrt kommunikationssystem för räddningstjänst, polis och ambulans, men det visar sig då i samband med stormen att det här systemet det fungerar ju inte, säger Tomas Mörtsell.

– Det som brustit är framförallt reservkraft till masterna som inte fungerat på ett tillfredsställande sätt och det är ju helt orimligt att för vår del hamna i en situation där stora delar av kommunen är helt utan kontakt med omvärlden under flera dagar, säger Mörtsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista